Werkverkenner

De SBB Werkverkenner is door TNO en SBB ontwikkeld en door dit-WERKt geïntegreerd in het platform Mijnhouseofskills. Met deze tool helpt dit-WERKt jongeren zonder startkwalificatie een leerbaan te vinden. Zodoende vinden zij op de werkvloer hun opleidingsplek. De Werkverkenner ondersteunt jongeren en hun begeleiders bij de zoektocht naar een plekje op de arbeidsmarkt en geeft antwoord op de vraag welke werkprocessen er het best bij de jonge werkzoekenden passen.

In de tool wordt allereerst een profiel opgesteld van de kandidaat door hem of haar een vragenlijst met 42 vragen met steeds twee keuzeopties te laten beantwoorden. Uit deze test rolt vervolgens een score op basis van zeven kenmerken, die variëren van ‘Uithoudingsvermogen en inzet’ tot bijvoorbeeld ‘Hygiëne’ en ‘Service verlenen’. De Werkverkenner matcht deze specifieke kenmerken van het talent met de werkprocessen uit de mbo-kwalificaties. Als de geschikt bevonden werkprocessen in kaart zijn gebracht, wordt daar door de Werkverkenner ook meteen een beroep op elementair niveau bij gezocht.

Doordat de tool gekoppeld is aan leerbanenmarkt.nl, kan er geput worden uit een aanbod van 65.000 leerbanen bij erkende leerbedrijven in heel Nederland. Er zijn direct informatieve video’s te raadplegen van de 5 leerbedrijven in de buurt die door de Werkverkenner als beste matches worden aangemerkt. Hierna kunnen het talent en zijn of haar begeleider samen gericht op zoek naar de opleidingsplek die het best past bij de specifieke mogelijkheden van het talent. Samen met de praktijkopleider van het leerbedrijf kunnen de verdere mogelijkheden en werkzaamheden besproken worden en worden vastgelegd in een maatwerkplan.