Pilot: geautomatiseerd loopbaanadvies op basis van vaardigheden

Stel je voor. Je hebt altijd gewerkt als verkoopmedewerker in de detailhandel. Nu ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar bij vacatures voor verkoopmedewerkers kom je er gewoonweg niet tussen.

Stel je nu eens voor dat er een computersysteem is dat kijkt naar de vaardigheden die je hebt opgedaan als verkoopmedewerker en aan de hand daarvan ook andere mogelijke beroepen en vacatures aandraagt. Want wat jou goed maakt als verkoopmedewerker, past ook prima in functies als toezichthouder of handhaver, postsorteerder, conducteur en werknemer bij pompstation. Leg dat naast de vacatures in jouw regio, en er openen opeens heel wat nieuwe deuren.

Geautomatiseerd loopbaanadvies

Dit is precies wat dit-WERKt ontwikkelt voor FNV. Een nieuwe feature voor geautomatiseerd loopbaanadvies op basis van iemands vaardigheden (in de wandelgangen project Tandwiel). Doel is om de werkzoekende zicht te geven op méér passende beroepen met perspectief. Het advies is gebaseerd op:

– vaardigheden van de werkzoekende;

– actuele vraag op de arbeidsmarkt.

Wat betekent dit?

Waar je eerder alleen vacatures bekeek die overeenkwamen met functietitels zoals verkoopmedewerker, gaat dit loopbaanadvies een stap verder.

Gekeken wordt naar je vaardigheden. Dit kunnen generieke vaardigheden zoals ‘analytisch’ of ‘praktisch’ zijn, maar ook beroepsspecifieke vaardigheden zoals technische kennis en kunnen werken met een bepaald type systeem. Aan elke vaardigheid zijn tal van beroepen en functies gekoppeld. Dit vaardigheidsprofiel wordt gematcht met vacatures in de regio.

Zo ontvangen deelnemers een loopbaanadvies afgestemd op hun vaardigheden en de actuele vraag in hun regio. Dat verbreedt je horizon behoorlijk.

Geautomatiseerd

In de vaardighedendatabase van dit-WERKt zijn ongeveer 3.000 functies uitgewerkt naar 13.000 v

aardigheden en kennisdomeinen. Deze data geeft inzicht in mogelijke aanverwante beroepen.

De koppeling van de vaardighedendatabase met de dit-WERKt vacaturezoekmachine plus de integratie van LinkedIn-informatie zoals bedrijven en mogelijke netwerkcontacten per regio en branche geeft een geautomatiseerd, maar toch ook persoonlijk, loopbaanadvies voor elke deelnemer.

Koppeling met ESCO

dit-WERKt maakt gebruik van de ESCO-dataset, de Europese classificatie van vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen. De ESCO-classificatie is in het leven geroepen door de Europese Unie om de match tussen werkzoekenden en werkgevers in Europa te verbeteren. Een completer systeem bestaat niet.


Net als onze klanten ook profiteren van de webapplicatie dit-WERKt?

Wij vertellen u graag wat dit-WERKt voor uw organisatie kan betekenen


Neem contact met ons op