dit-WERKt.nl helpt mensen van de zijlijn naar de middenstip

Economic Board Groningen

Hoe krijg je mensen die zonder baan thuis zitten zo snel mogelijk weer aan het werk? Niet door ze zelf te laten zoeken in het oerwoud van online vacatures en hopen dat ze hun droombaan vinden want dat is onbegonnen werk. Loopbaanadviseur Herman Miedema uit Stedum bedacht met dit-WERKt.nl een applicatie die werkzoekenden niet alleen matcht met de juiste vacatures, maar ook traint, motiveert en helpt bij het netwerken. Dankzij het werk van Miedema zijn er al de nodige mensen aan een baan geholpen dus hij mag rustig beweren dat dit-WERKt, goed werkt.

Ja, er bestaan al heel veel vacaturesites. Maar daar ontbreekt nogal wat aan, als je het Herman Miedema vraagt. Ze zijn namelijk én niet compleet, én niet gestructureerd. “Werkzoekenden kunnen geen geschikte vacatures vinden, of ze zien door de bomen het bos niet meer. Of de matching is ronduit slecht”, vertelt hij vanuit zijn kantoor in Appingedam met fenomenaal uitzicht over het Groningse landschap. Oorzaak is volgens Miedema het feit dat deze sites het belang van de werkgevers dienen – die de facturen betalen – en vooral gericht zijn op recruitment. De instanties die er wél zijn voor de werkzoekenden, dekken volgens Miedema lang niet de lading. “Zo heeft werk.nl maar 30% van de vacatures die wij kunnen leveren”, noemt hij als voorbeeld. “Eigenlijk was er nog geen partij die de werkzoekenden helpt”, was de conclusie van de loopbaanadviseur zo’n twee jaar geleden.

Zijlijn

Daar kwam bij dat het de ondernemer aan het hart ging dat er zoveel mensen aan de zijlijn staan die heel graag willen werken. “Dat raakt mij”, zegt Miedema. En wel zodanig dat hij in 2014 besloot om zijn skills digitaal in te zetten en een webapplicatie te ontwikkelen die werkzoekenden van a tot z kan begeleiden. Het complete vacatureoverzicht is slechts één van de troeven van het platform. Belangrijker nog is dat ze automatisch worden gematcht aan de zoekprofielen. Het gaat zelfs nog een stapje verder: wie wil, kan voorstellen krijgen van functies waar hij zelf helemaal niet aan gedacht had, maar die wel geschikt kunnen zijn.

Eigenwaarde

Toch zijn de vacatures maar één ding: de weg er naartoe is minstens zo belangrijk. Daarom doet dit-WERKt er alles aan om werkzoekenden aan de juiste mensen te knopen, nieuwe vaardigheden bij te brengen en een netwerk op te bouwen. Motivatie is daarbij de sleutel want na tig afwijzingen wil de moed je nog wel eens in de schoenen zinken. “Ontslag heeft vaak een negatieve invloed op de zelfwaardering en eigenwaarde”, weet Miedema. “Afwijzingspijn wordt in hetzelfde hersengebied als fysieke pijn gedetecteerd. Die pijn wil je voorkomen. Daarom zorgt de kans op afwijzing ervoor dat solliciteren soms lastig is.”

Buddysysteem

Hoe mensen zichzelf toch weer kunnen opkrikken? “Daar zijn twee dingen heel belangrijk voor: sociaal contact en doen waar je goed in bent.” Dat laatste is natuurlijk het ultieme doel. Voor het contact bedacht Miedema een buddysysteem met mensen die de werkzoeker zelf heeft uitgekozen. “Zij kunnen meelezen met sollicitatiebrieven, helpen met het voorbereiden van gesprekken en hun netwerk inschakelen, bijvoorbeeld.” Ook uithuilen en mopperen behoort tot de opties want ook dat is belangrijk.

Wie ervaring heeft met het zoeken van werk, weet dat een netwerk essentieel is. Daarom heeft dit-WERKt een netwerkkaart met potentiële werkgevers en netwerkcontacten. Contact leggen moet de werkzoekende zelf doen; eigen kracht en eigen initiatief dragen tenslotte bij aan de motivatie.

Geld van de Economic Board Groningen

Het is nu zo’n twee jaar geleden dat Miedema het plan voor zijn onderneming opvatte. Aanvankelijk begon hij met ontwikkelen naast zijn werk als loopbaancoach. Al gauw slokte het veel tijd op en had Miedema geld nodig want alleen al het programmeren kost nogal wat. Aanvankelijk leende hij geld van privé-investeerders. Daarna raakte hij in gesprek met NOM en Kredietunie Eemsregio. Deze partijen konden door hun samenwerking met EBG extra geld lenen aan Dit-Werkt. Zo kon Miedema zijn bedrijf verder uitbouwen vanuit zijn woonplaats Stedum en houdt hij nu kantoor in Appingedam, een gemeente die hij ook toch zijn nog steeds groeiende klantenkring mag rekenen.

De webapplicatie stond inmiddels en de eerste succesvolle pilot was gedraaid. Dat, samen met het goede businessplan, het onderscheidende concept en de gedrevenheid van de ondernemer, deed de geldverstrekkers besluiten te investeren.

Drive voor het gebied

“Het contact met Edske Smit van Kredietunie Eemsregio was heel positief”, denkt Miedema terug. “Hij was gecharmeerd van de motivatie en de insteek achter de applicatie. Op mijn beurt vind ik het idee van de kredietunie geweldig; ondernemers die ondernemers helpen. Bovendien hebben we allemaal een drive voor het gebied.”

Regionale impact

Miedema heeft landelijk een groot aantal klanten zoals arbodiensten en reïntegratiebureau’s. In het Noorden, ook in Noord-Groningen, bedient hij 7 gemeenten. De regionale impact van zijn werk is daardoor aanzienlijk. Hoe groot? “We hebben vorig jaar een pilot gedraaid en dit jaar ook de statistieken bijgehouden; we komen op een uitstroompercentage van 32,8 % in 5 maanden tijd.”

Tanden erin

Toch zijn Miedema, zijn collega Bram Slager en de programmeurs, data-analysten, en andere vakmensen die hem helpen, nog niet klaar nu dit-WERKt.nl goed loopt en zijn effect heeft bewezen. Het liefst zou de ondernemer zich ook storten op de particuliere markt want er zijn genoeg mensen buiten de instanties om op zoek naar een baan. Een lastige, want het is de vraag of mensen willen betalen voor iets wat ogenschijnlijk ook gratis beschikbaar is. Maar wie naar de bevlogen Miedema luistert, is meteen overtuigd dat er meer is dan het zoeken van vacatures en het volgen van een sollicitatiecursus. Dus hij gelooft erin dat het gaat lukken. “Dit is zo leuk, hier wil ik mijn tanden in zetten”, besluit de ondernemer.


Net als onze klanten ook profiteren van de webapplicatie dit-WERKt?

Wij vertellen u graag wat dit-WERKt voor uw organisatie kan betekenen


Neem contact met ons op